Naujienos

Naujienos ir aktuali informacija mūsų pirkėjams, ir prijaučiantiems sodininkams

Medlieva - perspektyvus uoginis augalas

Narių vertinimas: 5 / 5

Žvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyvi
 

Medlieva (Amelanchier) Lietuvoje yra gerokai primirštas ir nuvertintas augalas. Šiaurės Amerikoje, iš kur medlieva kilusi, ji yra populiari ir auginama pramoniniu būdu. Nereikli dirvai, atspari šalčiams ir prastoms sąlygoms, greitai auga, užaugina daug ir skanių uogų,  ji ir pas mus  galėtų tapti pramoniniu ar bent jau labiau populiariu sodo augalu.

Medlieva - erškėtinių šeimos, obelinių pošeimio krūmas arba neaukštas medis.  Liaudiškai vadinama amelianka, ameliankiu, rusiškai  - irga, angliškai - Amelanchier, Saskatoons. Lenkiškai Świdośliwa olcholistna.

 

Lietuvoje šiuo metu auga kelių rūšių medlievos.parduodami agrastai invicta sodinukai

Alksnialapė medlieva (Amelanchier alnifolia) - natūraliai auga vakarinėje ir šiaurinėje Šiaurės Amerikos dalyje, užauga iki 4 metrų, uogos beveik juodos. Šios rūšies medlievos yra daugiausia veislių naudojamų pramoniniam auginimui.

Kanadietiška medlieva (Amelanchier canadensis) kilusi iš rytinės Šiaurės Amerikos pakrantės. Neaukštas iki 2 metrų krūmas, stambesniais lapais, kurie rudenį įgauna rausvą atspalvį. Uogos tamsios, saldžios.

Apvalialapė medlieva (Amelanchier ovalis) - 3-5 metrų krūmas su apvaliais lapais su aštriais dantukais kraštuose.

Lamarko medlieva (Amelanchier lamarckii)  - krūmas iki 8 metrų aukščio, besiskleidžiantys lapai rožiniai, vėliau žali, uogos valgomos.

Varpinė medlieva (Amelanchier spicata) - medis iki 5 metrų aukščio, tankiai suaugusiais lapais, apvalokos formos. Pavasarį lapai balti, vasarą tamsiai žali, rudenį oranžiniai raudoni. Uogos raudonai juodos, saldžios, valgomos.

Medlievų sodinimas

Medlievos nereiklios,  gali augti beveik visuose dirvožemiuose, nemėgsta sunkių molingų ir pelkėtų, su aukštu gruntiniu vandeniu dirvų. Geriausiai tinka smėlėtų priemolių arba priemolių, humusingos, gerai numelioruotos dirvos. Smėlėtose dirvose reikėtų numatyti papildomą drėkinimą, geriausiai lašinį. Taip pat reiktų  pastoviai tręšti. Tačiau medlieva labiau mėgsta natūraliai maistingas dirvas  nei papildomai tręšiamas.  Tinkamiausias dirvos rūgštingumas pH - 6,0 - 7,0. Nors auga tiek rūgštesnėse, tiek labiau šarminėse dirvose.  Jei dirvos pH apie 5,5, reiktų kelti rūgštingumą iki 6,0 - 7,0 naudojant fosforo, kalio, kalcio, magnio trąšas. Jei dirvos pH 5,5 - 7, naudojamos azoto, fosforo, kalio trąšos. Didesnio kaip 7 pH dirvose naudojami mikroelementai - geležis, magnis, cinkas.

Reikia įvertinti, kad medlievos sodinukai gali neatlaikyti agresyvių piktžolių konkurencijos. Prieš sodinant plantaciją reikėtų gerai įdirbti dirvą išnaikinant dirvinių usnių, arkliarūgščių  tipo piktžoles. Augalus reikėtų  saugoti nuo vėjo, nuo vyraujančių vėjų pasodinus apsaugines juostas iš tam tinkamų augalų. Medlieva geriau auga atviroje ir saulėtoje  vietoje, nors gali vešėti ir kiek pritemdytoje.

Tarpai tarp eilių pramoniniame sode ar rankinio aptarnavimo plantacijoje  - 3 - 3,6 metro. Plantacijose, kur naudojama technika, tarpas turėtų būti platesnis, derinamas prie naudojamų mechanizmų.   Tarpai eilėse - nuo 0,3 iki 1,5 metro. Tankesnį sodinimą naudoja aukšto produktyvumo ūkiai, kas užtikrina didelį ir ankstyvą derlių, bet tuo pačiu reikalauja daugiau darbo ir priežiūros. Naujokams rekomenduojama augalus sodinti 1,2- 1,5 metro atstumu. Geresnė oro cirkuliacija užkirs kelią ligoms, reiks mažiau chemijos.

Sodinti geriausia 30 - 60 centimetrų medelį. Geriausias sodinimo laikas - pavasaris. Konteineriuose medlievą galima sodinti ištisus metus. Sodinat ankstyvą vasarą ar jos viduryje reikėtų numatyti papildomą drėkinimą. Rudenį sodinami sodinukai prastai prigyja ir dažnai  nušąla.

 

Medlievų auginimas

Kiekvienai dirvai reikėtų sudaryti atskirą tręšimo skaičiuoklę priklausomai nuo maistingų medžiagų joje kiekio.parduodami agrastai invicta sodinukai

Sodinant vidutiniškai medeliui skiriama apie 2 kg karvių ar arklių mėšlo, kuriame yra apie 0,5 procento azoto. 2 metų medeliui skiriama 3 kg, 3 metų - 4 kg, vėlesniais metais - po 5 kg.

Tręšiant mineralinėmis trąšomis, jų proporcijos turėtų būti  10-10 -10 (po 10 proc. azoto, fosforo, kalio). Sodinant beriama 120 g, antrais metais - 180 g, trečiaisiais -  220 g, ketvirtaisiais ir sekančiais - 280 g.

Trąšų normą galima nustatyti ir pagal augalų būklę. Jei sodinukai silpnai auga, gelsvėja lapeliai, silpnai žydi ir užsimezga, reikėtų didinti azoto kiekį. Energingas augimas, tamsiai žali lapai ir skurdūs uogynai rodo per didelį azoto kiekį.

Mulčiavimas padeda išspręsti piktžolių problemą ir tuo pačiu praturtina dirvožemį maistingomis medžiagomis. Tinka žievė, pjuvenos, kompostas. Dirvose, kurios šaltesnės ir natūraliai drėgnos mulčio geriau nenaudoti, nes jis pavasarį stabdo žemės atšilimą ir drėgmės pasišalinimą. Taip pat mulčiui gali būti naudojama juoda plėvelė, tik tuo atveju po ja turėtų būti įrengiama laistymo sistema, arba agroplėvelė, praleidžianti vandenį, bet neleidžianti augti piktžolėms.

Jeigu medlievos auginamos pramoniniu būdu, plantacijos apsauga nuo piktžolių labai svarbi, kad augalai nesirgtų ir gerai derėtų.  Kaip minėta, prieš sodinat dirva turėtų būti gerai apvalyta nuo piktžolių. Vėliau turėtų būti nuolat prižiūrimi tarpai, pastoviai kultivuojami apie 5 centimetrų gyliu arba juose auginamos daugiametės žolės ar jų mišiniai. Žolės turėtų būti nuolat pjaunamos, neleidžiant joms subrandinti sėklų.

Laistyti geriau netoli šaknų,  nes medlievos gana jautrios grybinėms ligoms (Entomosporium mespili). Laistant paviršių tai geriau daryti ryte,  kad augalai išdžiūtų prieš naktinį atšalimą.

 

Medlievų genėjimas

 

Kadangi derlingiausios yra 2- 4 metų šakelės, labai svarbu yra augalus genėti. Tradiciškai pagrindinis kamienas netrumpinamas, genimos šoninės šakelės. Geriausia genėti ankstyvą pavasarį. Pirmuosius trejus metus po pasodinimo sodinukas negenimas, pašalinamos tik išdžiūvusios, ligotos, krentančios ant žemės šakelės. Reguliarus genėjimas prasideda trečiaisiais-šeštaisiais metais po pasodinimo. Pašalinama apie 1/3 - 1/4  šakučių, daugiausia tų, kurios ilgesnės nei 2 metrai, ant kurių mažiau uogų. Pašalinamos gulinčios ant žemės ar pernelyg nulinkusios ir silpnos šakos.  Kitais metais šalinama dar panaši dalis senesnių šakų, taip kartojant kasmet, kad seniausios šakos būtų 3 - 4 metų amžiaus.

Apie medlievos ligų ir kenkėjų tyrimus daug informacijos nepavyko surasti. Rašoma, kad šį augalą puola tie patys kenkėjai ir ligos kaip ir obelis. Tiesa, Kanados mokslininkai nurodo gana daug ligų ir kenkėjų galinčių pulti medlievas.

Medlievų uogos

Uogos skoniu ir savybėmis labai panašios į mėlynes. Ypač daug turi magnio ir geležies bei didelį kiekį antioksidantų. Dėl didelio kiekio fenolinių junginių, uogos turi priešuždegiminių savybių. Indėnai uogų dėdavo į vytintą mėsą, nes jos veikia  kaip konservantas ir suteikia prieskonį. Taip pat medlieva naudojama pyragams, uogienėms, vynui, sidrui, alui.ameliankis

Maistinė medžiaga

Maistinė vertė 100 gramų

Dienos norma

Energetinė vertė

85 kcal

 

Maistinių skaidulų

5.9 g

20%

Cukrus

11.4 g

8%

Kalcis, Ca

42 mg

4%

Magnis, Mg

24 mg

6%

Geležis, Fe

1 mg

12%

Manganas, Mn

1.4 mg

70%

Kalis , K

162 mg

3%

Natris, Na

0.5 mg

0%

Vitaminas C

3.6 mg

4%

Vitaminas A

11 IU

1%

Vitaminas E

1.1 mg

7%

Folio rūgštis, mcg

4.6 mcg

1%

Riboflavinas

3.5 mg

>100%

Piridoksinas

0.03 mg

2%

Biotinas

20 mcg

67%

Medlievų uogos sunoksta ir nuskintos. Nors jos būna ne tokios skanios kaip visiškai prinokusios ant krūmo, bet ne iki galo sunokusias patogiau transportuoti. Skinamos kai būna sunokę 2/3 uogų. Jei skinamos tik prinokusios uogos, tą reikėtų daryti tris kartus. Renkamos iš ryto, kai uogos būna nudžiūvusios ir šaltesnės. Uogos dedamos į krepšelius ne aukštesniu kaip 15 centimetrų sluoksniu ir stengiamasi jas kuo greičiau sudėti į šaldytuvus. Namų sąlygomis uogos puikiai užšąla šaldytuve, pramoniniai ūkiai šaldo specialiuose mažos temperatūros šaldytuvuose.

Pramoninės medlievų veislės

Lietuvoje medlievos gerų veislių pavyko rasti "Vitafloros" medelyne.   Kanadoje, kur medlievos jau ima užimti superuogų pozicijas, priskaičiuojama apie 26 veisles, iš kurių 6 dominuoja komerciniuose plotuose. Dar kelios yra išvestos daugiau dėl dekoratyvumo. Pateikiame keletą Idaho Universiteto tirtų veislių apibūdinimų. Beveik visos medlievų veislės yra savidulkės.

Honeywood - apie 4,5 metrų aukščio ir apie 3,5 metrų skersmens. Uogos vidutinės arba didelės, labai produktyvi veislė. Turi atsparumo  miltligei. Geras pasirinkimas vietovėms, kuriose neretos pavasarinės šalnos.

Northline - užauga iki 3,5 metrų aukščio,  5 metrų skersmens. Uogos vidutinės - didelės, saldžios, kvapios. Išleidžia daug atžalų.

Pembina -  apie 4,5 metrų aukščio ir tokios pat skersmens. Uogos mažesnės, bet labai gero skonio, derlinga veislė. Išleidžia keletą atžalų.

Smokey - apie 4 metrų aukščio, 5,5 metrų skersmens. Uogos nedidelės, bet saldžios ir kvapios, subręsta netolygiai. Labai produktyvi veislė. Išleidžia daug atžalų.

Thiessen - stiebai užauga iki 4,5 metrų aukščio ir 5,5 metro apimties. Žydi anksčiau nei kitos veislės ir gali būti pažeista pavasarinių šalnų. Uogos didelės ir puikaus skonio, bet subręsta nevienodai. Leidžia vidutinišką kiekį atžalų.

Martin - uogos didelės, subręsta kiek tolygiau nei Thiesen veislės, iš kurios ji kilusi. Išleidžia keletą atžalų.

Dekoratyvinės medlievų veislės

Altaglow - koloninis apie 6 metrų aukščio ir 3 metrų skersmens krūmas. Uogos didelės, baltos ir saldžios, bet neturi jokio išskirtinumo. Nesavidulkis, reikia kitos veislės apdulkinimui. Dėl ryškios lapijos naudojamas dideliuose landšaftuose.

Paleface - mažas iki 2 metrų aukščio krūmas. Brandina baltas, gana kvapias uogas . Išleidžia keletą atžalų.

Regent - apie 2 metrų aukščio, 2 metrų skersmens krūmas. Uogos mažos, mėlynos, saldžios, gana kvapios.

Ieškoti

Naujausi straipsniai

2020 m. gruodžio 14 d.
2016 m. gruodžio 28 d.
2016 m. gruodžio 28 d.
2016 m. gruodžio 28 d.
2015 m. vasario 2 d.

Mūsų kontaktai

Naujienos

Čia Jūs galite užsisakyti mūsų naujienlaiškį ir pirmi sužinoti apie mūsų naujus augalus
© 2013 Sodinukas.eu. Visos teisės saugomos. Pagamino Oskaraz