Kininis citrinvytis

Teacher: Oskaraz
Category: Teaching
Duration Time: 2017-05-26
Level: Begin
Children: 100
Price: 50$
Žvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyvi
 

Kininis citrinvytis lot. Schisandra chinensis

Augalas vijoklinis, išauga iki 8 m aukščio. Žiedai kvapnūs, balti. Žydi gegės–birželio mėn. Vaisius sutelktinis, sudarytas iš daugelio raudonų dvisėklių uogų. Vaisiai nunoksta rugpjūčio – rugsėjo mėn. Uogos rūgščios, citrinos skonio, valgomos; jose yra cukraus, obuolių rūgšties ir eterinio aliejaus.

Iš uogų gaminama bealkoholiniai gėrimai, vynas. Taip pat jos vartojamos konditerijos pramonėje ir kulinarijoje. Žievė ir lapai vartojami kaip prieskonis ir arbatžolių pakaitalas. Kininis citrinvytis – Tolimųjų Rytų gyventojas, todėl jo vegetacija prasideda anksti pavasarį. Rudenį jis anksčiau nei kiti augalai numeta lapus. Ypač jis krinta į akis, kai plikas šakas papuošia raudonų uogų kekės.

Citrinvyčiai atsparūs šalčiams, todėl žiemai nereikia jų pridengti. Vienintelis rūpestis pasodinus citrinvytį – rasti tinkamas atramas. Neturėdamas kur vyniotis augalas nedera, o vėliau – visai sunyksta. Tinkamiausia vieta kininiam citrinvyčiui – piet­rytinė arba pietinė pusė. Citrinvyčiai geriau dera saulėtoje vietoje. Ypač mėgsta puveningas, nesunkias, laidžias vandeniui, bet nesausas dirvas.

Šviežios ir džiovintos cit­rinvyčio uogos bei sėklos nuo seno vartojamos kaip stimuliuojantys ir tonizuojantys vaistai, žinoma nuo senų senovės. Jų suvalgius dingsta nuovargis, jaučiamas energijos antplūdis. Tolimųjų Rytų gyventojai į tolimas ir varginančias keliones būtinai pasiimdavo džiovintų citrinvyčio vaisių.

Citrinvyčio uogose yra daug šizandrino – smarkiai tonizuojančios medžiagos. Jis pradeda veikti po pusvalandžio, poveikis juntamas net 4–6 val. Bandymais įrodyta, kad citrinvyčio preparatai stiprina cent­rinės nervų sistemos refleksinę veik­lą, stimuliuoja kvėpavimą ir širdies kraujagyslių sistemos veiklą.

Uogose yra iki 20 proc. organinių rūgščių (citrinos, obuolių, vyno) ir tik 1,5 proc. – cukraus, todėl vaisių minkštimas palyginti rūgštus. Be to, jame yra mineralinių druskų ir vitamino C (sėklose – iki 33 proc.).

 

Kininis citrinvytis

Mūsų kontaktai

Naujienos

Čia Jūs galite užsisakyti mūsų naujienlaiškį ir pirmi sužinoti apie mūsų naujus augalus
© 2013 Sodinukas.eu. Visos teisės saugomos. Pagamino Oskaraz